Vintern håller sig kvar

Söndagen blir stökig vädermässigt och flera varningar är utfärdade av SMHI för snöfall på flera håll i södra Norrland och Dalarna, samt norra Norrlands kustland. De flesta är klass 1 varningar, men i Västernorrlands län klass 2. Totalt väntas 5-15 cm nysnö, men i Västernorrlands och delar av Jämtlands län totalt 20-30 cm.

I kväll: Stökigt väder
Snöfallet fortsätter vidare norrut och har till kvällen spridit sig till norra Norrlands kustland. I södra Norrland dröjer snöfallet kvar och får fortfarande förstärkning av ostvindarna vid Höga kusten. Vindarna i Jämtlandsfjällen avtar under kvällen. Även nordvästra Dalarna och norra Värmland får snö eller blötsnö. Sedan övergår snöfallet i regn. Även västra Götaland får regn och dessutom blir det blåsigt med hårda vindbyar. Östersjölandskapen får däremot tillfälligt klart väder.

Måndag morgon: Allmänt ostadigt med regn och snö
Snöfallet fortsätter vidare norrut och sprider sig över större delen av norra Norrland. Fortsatt tidvis snö över södra Norrland och nordvästra Svealand. I östra Svealand och Götaland regn eller blötsnö. Stora delar av Östersjön får allmänt blåsigt väder.

Måndag: Efterhand minskad molnighet i väster
Området med regn och blötsnö i söder letar sig allt mer österut vilket gör att västra Götaland och Svealand får uppehåll och åtminstone delvis minskad molnighet efterhand. Över södra Norrland ligger rester av snöfallet fortfarande kvar men sjunger på sin sista vers. I norra Norrland fortsatt snöfall på flera håll, men i västra Lapplandsfjällen eventuellt en del sol. I Dalafjällen, Härjedalsfjällen och sydligaste Jämtlandsfjällen tilltagande vindar.

Måndag kväll: Kalluft trycker på
Kallare och torrare luft börjar pressas ner över landet. Snöfallet i norra Norrland avtar och det blir bara lite rester kvar i de östra delarna. Fortsatt lite snöfall även över Gästrikland och regnet över Östersjölandskapen kan också slå över i snö eller blötsnö när kalluften trycker på.

Tisdag: Sol på flera håll
En högtrycksrygg ger tillfälligt stabilare väder med sol på flera håll. Undantaget är främst östra Götaland och Svealand som får mycket moln och möjligen några byar av snö eller blötsnö. Kring Östersjökusten även friska nordvindar.

Onsdag-fredag: Mildare
Under både onsdag och torsdag väntas ett par vädersystem passera på bred front. Dessa för med sig mildare luft. Tidvis kan det passera lite regn i söder, i norr mest snö eller blötsnö. Under torsdagen kan det dessutom bli blåsigt i stora delar av fjällkedjan. Fredagen ser sedan ut att bjuda på både lugnare och soligare väder för flera av oss.

Sammanfattning måndag-fredag: Mest nederbörd i norr
En hel del nederbörd i norra Sverige, medan södra Sverige får något torrare väder överlag. Stora delar av landet får plusgrader dagtid, med undantag för en stor del av fjällkedjan och norra Norrlands inland.