Kommuner utmanar varandra i klimatlöften inför Earth Hour

Tävlingen drar igång på måndag klockan 09:00 och håller på till och med 20:30 lördag den 30 mars. Klimatlöftena som samlas in via en elektronisk karta kan handla om alltifrån att resa mer hållbart, spara energi hemma eller hur man äter klimatsmart.

Starten: Klimatkartan

Invånarna kan under tävlingen lämna sina klimatlöften på klimatkartan där man lovar att göra en insats för klimatet.

– När idéen med klimatkartan föddes fick vi väldigt bra feedback. Flera kommuner hörde av sig till oss och var intresserade, däribland Skellefteå och Storuman. Det var då vi bestämde oss för att arrangera en tävling, säger Eduardo Petterson, energi- och klimatrådgivare, Umeå kommun.

Den som deltar i tävlingen och är med i utmaningen har chans att vinna både en elcykel och andra klimatsmarta priser.

Storuman – favorittippad

Att just Storuman är med i tävlingen är ingen slump. Kommunen var nyligen med i SVT:s program Storuman forever.  Programidéen kom paret Björn Ferry och Heidi Andersson på. De ville leva ett helt fossilfritt liv och samtidigt få med sig sin hemkommun – Storuman. Programmet fick befolkningen i kommunen att engagera sig för klimatfrågor.

– Det är kul att Storuman får vara med och utmana de stora kommunerna. Det känns bra med en kampanj där vi lottar ut ett väldigt användbart pris som bidrar till mer hållbara resor, säger Erika Arklöf, projektledare, tekniska avdelningen, Storumans kommun.

Earth Hour äger rum den 30 mars och som symbolhandlingar kommer stadshusen i Umeå och Skellefteå att släckas. I Skellefteå kommer också Vitbergsbacken, Norrvalla och delar av gatubelysningen att släckas.