Årets bild: Di:s fotograf får pris i prestigefylld tävling

Jack Mikrut vann för en serie bilder han tog vid orienteringstävlingen O-ringen i Örnsköldsvik. ”En gedigen berättelse, om ett sportevenemang där man tävlar individuellt, men lever tillsammans”, lyder juryns motivering.

”Jag och reportern Ida Thunberg skulle göra ett reportage för Di Lördag när vi åkte runt med Di-bilen i somras och befann hos i den delen av landet”, berättar han.

”Det var helt otroligt. Det var 15.000-16.000 deltagare, hela familjer som orienterade. Och det som var speciellt roligt var att alla var glada. Det är ju ändå en sporttävling, men ingen var ledsen. Det känns som att det var orienteringens kärna”. 

Han fick hjälp av tävlingsledningen att komma djupt in i skogen för att kunna ta tävlingsbilder.

”Jag fick jättefina bilder tack vare dem. För mig hade det nog tagit ett dygn att hitta en kontroll”, säger han.

Tävlingen Årets Bild har arrangerats sedan 1942 av den ideella organisationen Pressfotografernas klubb (PFK) och är det mest prestigefulla priset för fotografer som jobbar inom medievärlden i Sverige. Jack Mikrut har prisas flera gånger tidigare. Senast var 2016, då han vann samma kategori som i år, Årets sportreportage.

Hans drivkraft som fotograf är att berätta historier.

”På ett lättfattligt men samtidigt intressant sätt. Man ska få en wow-känsla när man tittar på bilderna”, säger han.

”Jag ville berätta en bra och tydlig historia med mina bilder och få andra att bli inspirerade att prova orientering”.

Till årets upplaga av tävlingen hade 192 fotografer skickat in bidrag. Totalt nästan 3.000 stillbilder har juryn gått igenom. 29 av fotograferna nominerades sedan till priser, som delas ut i ett flertal olika kategorier, från nyhetsbild till sport och kultur. 

Man utser också Årets fotograf, som i år blev DN:s Paul Hansen, och Årets bild sett till alla dem som skickats in. Den kategorin vanns av Niclas Hammarström som jobbar för Expressen, för en bild tagen i på ett bårhus i Jemen.