EU överens om nya regler för upphovsrätt på nätet

På onsdagen meddelade parlamentet, kommissionen och medlemsländerna att man kommit överens. De nya reglerna syftar till att stärka upphovsrätten på nätet och ska ge upphovsmakare större ersättning när deras arbete används.

”Att äntligen ha en modern upphovsrättslagstiftning för hela EU är en stor bedrift som varit behövlig länge”, skriver Andrus Ansip, kommissionär för den digitala marknaden, i ett pressmeddelande.

Förespråkarna anser att stora plattformar som Facebook, Google och Youtube inte har behövt ta tillräckligt mycket ansvar för det som läggs ut på deras plattformar.

Memes förbjuds inte

De nya reglerna innebär inte att memes eller GIFs kommer att förbjudas, och inte heller spridning av journalistiska texter – så länge de hålls korta.

Svårt för små företag

Enligt den nya uppgörelsen kommer de framöver att behöva betala avgifter för det. Något som kan innebära större kostnader för mindre företag. Detta då de måste förebygga att upphovsrättsskyddat material sprids via deras plattform. Vissa menar dock att regleringarna begränsar yttrandefriheten på nätet.

Sajterna förlorarna

Journalisten Emanuel Karlsten har följt arbetet med EU:s upphovsrättsdirektiv, och menar att sajterna förlorar på överenskommelsen.

– Förlorarna är såklart sajterna som nu behöver hitta något sätt, för att se till att ingenting som deras användare publicerar innehåller någon typ av bild, text eller video som man inte har betalat upphovsrättslicens för, säger han.

Han menar även att den fria debatten tillhör förlorarna eftersom automatiska filter är svåra att göra exakta.

– Säg att man skärmdumpar en artikel från Expressen som man vill kritisera i sociala medier. Då är det svårt för ett filter att hålla isär vad som är legitim kritik, satir, parodi eller ett upphovsrättsbrott, säger Emanuel Karlsten.