Astra Zeneca vinstprognos i linje med förväntningarna

På torsdagen var det dags för läkemedelsjätten Astra Zeneca att presentera sina siffror för det fjärde kvartalet 2018. Intäkterna landade på 6,42 miljarder dollar vilket var över analytikernas prognos på 6,32 miljarder dollar enligt Bloombergs sammanställning. 

Astra Zenecas rörelseresultat för kärnverksamheten, core ebit, kom in på 2,19 miljarder  dollar vilket var under analytikernas prognos på 2,36 miljarder dollar. Dock ingår endast tre analytikers estimat i Bloombergs sammanställning gällande rörelseresultatet för kärnverksamheten. 

”Vi avslutar året med ytterligare ett starkt kvartal och vårt resultat bekräftar att Astra Zeneca har återgått till tillväxt. Jag vill särskilt lyfta hur bra våra nya läkemedel har presterat i alla terapiområdena och att verksamheten på tillväxtmarknaderna gick från klarhet till klarhet”, säger Pascal Soriot, vd för Astra Zeneca, i ett pressmeddelande. 

Blickar vi framåt spår Astra Zeneca att vinsten per aktie för kärnverksamheten kommer uppgå till 3,5-3,7 dollar under 2019. Analytikernas förväntningar låg inför rapporten på 3,56* dollar per aktie enligt Bloombergs sammanställning. 

”Vinsten per aktie för kärnverksamheten förväntas påverkas av en högre skattesats för kärnverksamheten för helåret 2019 efter en låg skattesats för kärnverksamheten för 2018”, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande. 

Produktförsäljningen väntas i sin tur leverera en hög ensiffrig procentuell ökning jämfört med 2018. 

”Vår strategi och våra planer är oförändrade, tillväxt i produktförsäljningen och kostnadskontroll förväntas generera ett ökande rörelseresultat. Jag är nöjd att vi är helt i fas för att klara dessa åtaganden när vi bygger en hållbar tillväxtnivå och en forskningsportfölj som kommer allt fler patienter runt om i världen till nytta”, säger Pascal Soriot. 

*: I en tidigare version av artikeln användes Infront Datas sammanställning där färre analytikers estimat ingår vilket gav en lägre siffra.