Pelé hyllar Banks: "Glad han räddade min nick"

Gordon Banks somnade in under natten till tisdagen, 81 år gammal. Efteråt hyllades engelsmannen av många inom fotbollsvärlden som en av de främsta målvakterna genom tiderna.

Den tidigare brasilianske fotbollsstjärnan Pelé skriver på Facebook att han förstår varför många minns Gordon Banks framför allt för den där räddningen 1970.

“Bästa jag sett”

“Den räddningen var en av de bästa jag någonsin sett – i verkligheten och i alla tusentals matcher som jag har tittat på sedan dess. När du är fotbollsspelare vet du direkt hur bra du har träffat bollen. Jag nickade den bollen precis som jag hoppades, den gick exakt dit jag ville. Och jag var redo att fira”, skriver Pelé och fortsätter:

“Men sen kom den här mannen, Banks, in i mitt synfält som en vålnad, det är så jag beskriver honom. Han kom från ingenstans och han gjorde något som jag inte trodde var möjligt. Han räddade min nick, på något sätt, uppåt och över. Och jag kunde inte tro mina ögon. Inte ens nu när jag ser den kan jag förstå det. Jag förstår inte hur han kunde röra sig så långt, så snabbt.

“Bra människa”

Pelé skriver också att han ofta får frågor om den där räddningen, trots alla mål han stått för genom året. Men att hans minne av Gordon Banks inte definieras av räddningen – utan av vänskapen med målvakten.

“Han var en vänlig och varm man som gav så mycket till människor. Så jag är glad att han räddade min nick – för det var starten på en vänskap mellan oss som jag alltid kommer att värdesätta högt.”

“Vila i frid, min vän. Ja, du var en målvakt med magiska krafter. Men du var också så mycket mer. Du var en bra människa.”
fotboll

sport