Anne-Sophie Mutter: ”Det är surrealistiskt”

”Vid fem års ålder var det tydligt att den fotbollsspelande tjejen hade en exceptionell musiktalang.”

Så lyder en del av motiveringen som Polarprisets jury skrivit om tyska Anne-Sophie Mutter, som är en av årets tre mottagare av Polarpriset.

Karriären började hos Berlinerfilharmonikerna redan som 13-åring och sedan dess har musikframgångarna varit många.

– Jag är översvallande glad och överväldigad över priset. Det är helt otroligt att vara i samma sällskap som sådana fantastiska kompositörer och musiker från olika musikgenrer, säger Mutter till Kulturnyheterna.

Anade ingenting

Genom åren har Mutter själv samarbetat med bland andra Yo-Yo Ma, Mstislav Rostropovich och Witold Lutoslawski, vilka alla har mottagit Polarpriset tidigare. Men att hon själv skulle tilldelas priset, kom som en chock när hon nåddes av nyheten för några månader sedan.

– Det var surrealistiskt. Jag fick ett fint brev som jag läste om flera gånger och jag tittade hela tiden på namnet för att se om det verkligen var adresserat till mig, säger hon.

Vill hjälpa unga musiker

För Mutter har musiken och framgångarna kommit att handla mycket om att ge tillbaka till samhället. Hennes stiftelse, The Anne-Sophie Mutter foundation, bildades för att stötta unga musiker, bland annat genom stipendium.

– Musik handlar inte bara om att spela perfekt, utan om att kopplas samman med människor och röra vid deras liv. Ju äldre jag blir, desto mer växer en längtan efter att vara till nytta för samhället. Kanske är det en av anledningarna till att jag utsetts till en av vinnarna, säger hon.

För Mutter blir därför priset en stor inspiration att arbeta ännu mer passionerat med sin stiftelse.

Kommer till Sverige

De kommande två åren är Anne-Sophie Mutters schema ganska packat med projekt och konserter världen över. Nästa vår kommer hon till både Malmö och Göteborg för att framträda med Beethovens violinkonsert.

Och nästa långa paus, kommer inte förrän 2021.

– Jag måste ta ett steg bort från det här galna reseschemat som jag har haft emellanåt. Både för att vila och för att studera. Jag vill ge mer tid till människorna runtomkring mig och inte bara till Beethoven och John Williams.