Minnesord om Ragnar Mandersson

Det är med stor sorg som jag mottagit beskedet att min bäste vän Ragnar Mandersson har avlidit.
Våra vägar möttes i Tetra Pak när vi hade beslutat att bygga en fabrik i Italien för framställning av papper för våra mjölkförpackningar.
Jag minns mitt samtal med Ruben Rausing när vi diskuterade hur profilen för denne person som skulle anställas som chef för fabriken skulle se ut.
Reubens syn var att vi borde hitta en person från textilindustrin som hade haft svåra år i Sverige. Till vår glädje fann vi en person anställd på Kävlinge väveri som där verkade under sparsamhetens tecken.
Ragnar uppfyllde alla krav och anställdes. Därefter vidtog ett arbete med att söka en lämplig tomt där vi kunde uppföra fabriken. Under åtskilliga månader hade jag förmånen att få resa runt med Ragnar i Italien tills vi slutligen fann den mark vi behövde i en ort som hette Rubiera några kilometer från Modena.
Ragnar var en mycket glad och god kamrat och under denna resa skapade vi en vänskap som varat ända tills nu.
Efter några år togs Ragnar hem till Sverige och blev teknisk direktör till hela Tetra Pak. Under denna period utvecklades vår vänskap ännu djupare genom många resor framförallt till Japan där vi uppförde en ny Tetra Pak fabrik i Gotemba vid foten av Mount Fidji.
Ragnar har betytt oerhört mycket genom sin kunskap och skicklighet inom det tekniska för Tetra Paks utveckling till det storföretag det är idag.
1974 skildes våra vägar då jag lämnade Tetra Pak men vänskapen och sammankomsterna med Ragnar hölls kvar.
Ragnar hade många intressen ett var golf som påbörjades på Lunds Akademiska Golfklubb. Sedan Ragnar skaffat sommarbostad i Mölle var han ordförande i Mölle Golfklubb åren 1992-1998.
Det var alltid roligt att träffa Ragnar tillsammans med hans hustru Inger och sonen Johan. Våra familjer hade ett intensivt utbyte.
Ragnars generositet var stor och många personer har kommit i åtnjutande av denna egenskap. Han har byggt upp en stor vänskapskrets i Skåne. Efter pensioneringen bosatte sig Ragnar i Helsingborg intensifierades vår kontakt av naturliga skäl.
Ragnars stora intresse har varit att leva så energisnålt som möjligt. Han väckte stor uppmärksamhet när han på sitt hus anlade en anläggning som gav honom all försörjning av el. Ett annat intresse var batteridrivna bilar.
Han bearbetade jämt sin närmaste vänkrets att de skulle installera den energisparande teknik som han ägnat sig åt.
Till min glädje bildade vi en Gubbaklubb i Helsingborg där vi har träffats en gång i månaden hemma hos varandra och verkligen åtnjutit god mat och angenäm samvaro. Till sina sammankomster bjöd Ragnar gärna på Italiensk mat importerad direkt från Italien. Ragnar var en mycket stor gourmet och mat hade en stor prioritet i hans liv.
Vi är många som kommer att sakna denne supertrogne vän och sent kommer vi att glömma alla de minnen som vi har fått tillsammans med Ragnar.
En stor man har lämnat oss men vi kommer att bevara i våra minnen allt det goda Ragnar har uträttat.
Ingvar Wenehed
f d vice VD Tetra Pak