May: Mer troligt att parlamentet stoppar brexit än lämnar EU utan avtal

I morgon ska det brittiska underhuset rösta om det utträdesavtal May har förhandlat fram med EU. Som det ser ut nu väntas hon förlora omröstningen.

– Det finns de i Westminster som skulle vilja förhala eller till och med stoppa brexit och som kommer att använda alla medel de har att tillgå, sa May i sitt tal.

Folkets röst

Den brittiska regeringen publicerade också ett brev från EU:s ledare. EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk och kommissionsordförande Jean-Claude Juncker säger i brevet att EU inte kan gå med på några ändringar i det överenskomna brexitavtalet.

I brevet försäkrar de däremot att EU inte önskar att nödlösningen kring gränsen till Nordirland ska behövas, men om så sker ska den inte användas längre tid än nödvändigt. Brevet ses som ett led i att försöka övertyga det brittiska parlamentet att godta brexitavtalet.

May bad även parlamentsledamöterna att överväga konsekvenserna av sina handlingar i ljuset av det förtroende som de har fått av det brittiska folket. Hon poängterade också att såväl de konservativa som Labour lovade att följa folkets röst i folkomröstningen 2016.

I en debattartikel i Sunday Express som publicerades på söndagen, skriver May att en utebliven brexit skulle innebära ett ”katastrofalt och oförlåtligt svek mot förtroendet för vår demokrati”. Hon vädjar där till det motsträviga parlamentet att ställa sig bakom hennes omstridda brexitavtal i omröstningen på tisdag.

Parlamentsledamöterna ställs där inför ”det största och viktigaste beslut som någon ledamot i vår generation kommer att behöva fatta”, skriver May.

Tal i parlamentet

Innan ledamöterna fortsätter brexitdebatten i eftermiddag kommer May att hålla ett anförande i parlamentet, rapporterar Sky News. Hon väntas fokusera på de nya försäkringarna från EU om nödlösningen för gränsen mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland.

Storbritannien ska lämna EU den 29 mars.