Lägst arbetslöshet i Västerbotten

– Det är lätt att få jobb, men desto svårare att rekrytera, säger  Agneta Tjernström, Arbetsförmedlingen.
– Det är lätt att få jobb, men desto svårare att rekrytera, säger Agneta Tjernström, Arbetsförmedlingen. Foto: Lars Westerlund
Nu har Västerbottens län den lägsta arbetslösheten i Sverige. I december låg den på 5,6 procent. I Norrbottens län var motsvarande siffra 6,2 procent. Rikssnittet ligger på 7 procent.

I december var 7 352 västerbottningar inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det är 801 färre än för ett år sedan.

– Det är givetvis positivt att vi har lägst arbetslöshet i landet men det finns två sidor av det här. Rekryteringsproblemen är rekordstora i Västerbotten. Det är lätt att få jobb, men desto svårare att rekrytera, säger i ett pressmeddelande Agneta Tjernström, arbetsmarknadsanalytiker för Arbetsförmedlingen i Västerbottens län.

Anders Eriksson, chef för Arbetsförmedlingen Skellefteå Norsjö och talesperson för Västerbottens län gläds åt siffrorna men samtidigt ser han en risk att arbetslösheten kommer att börja öka igen inte minst på grund av stoppet av extratjänster.

– Många av våra inskrivna arbetssökande behöver börja med anställning med stöd för att överhuvudtaget komma in på arbetsmarknaden, konstaterar han.

Arbetslösheten i Norrbottens län fortsätter att minska. Under 2018 var i genomsnitt 7 801 länsbor inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i länet. Det är det lägsta antalet på mer än tio år.

I december var 7 794 personer i Norrbotten arbetslösa, 900 färre än för ett år sedan. Arbetslösheten minskar i samtliga grupper i länet. Bland långtidsarbetslösa är minskningen 10 procent, att jämföras med rikets 6,5 procent.

Utöver högkonjunktur och stort behov av arbetskraft är en bidragande faktor till den starkt sjunkande arbetslösheten antalet anställningar med stöd, särskilt extratjänster. Precis som i Västerbotten ser man i Norrbotten en risk att arbetslösheten kan öka igen på grund av avvecklingen av extratjänster och moderna beredskapsjobb.

Anmäl till Pressombudsmannen
Rätta artikeln Skriv ut