Paris håller andan och bävar för nya protester.

GP:s reporter på plats beskriver situationen som kaotisk. Vid tiotiden började polis avfyra tårgas och ljudbomber mot demonstranterna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Tårgasen sticker i näsborrarna, det hörs burop och ljudbomber. Stämningen är spänd, varje gång det avfyras ljudbomber eller tårgas buar demonstranterna och skanderar “Macron demission” (avgå Macron), säger GP:s utrikeskorrespondent Hanna Rydén.

31 000 demonstranter

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att det nu är 31 000 demonstranter med gula västar som protesterar runt om i landet samt att 700 har gripits.

– Det är ett rigoröst säkerhetspådrag kring Champs-Èlysées och Triumfbågen. Alla som tar sig in kontrolleras av poliser överallt, både civilklädda och uniformerade. Framför Triumfbågen står polisbussar, pansarvagnar och ambulanser uppradade, säger Hanna Rydén.

Tv-bilder från Paris visar västklädda demonstranter vid Champs-Élysées. De flesta är män, många med skydd för munnen och några med möjlighet att ta på skyddsglasögon.

Strax innan klockan 14 på lördagen rapporterade AP att polisen sätter in vattenkanoner mot demonstranterna. Enligt TT ska det vid 14-tiden vara stökigt kring Champs-Élysées och demonstranterna pressas av polisen och det hört smällar och rop hela tiden.

Artikeln fortsätter under direktrapporten

Lördagens demonstrationer är de fjärde i ordningen av de så kallade gula västarna (gilets jaunes) i den franska huvudstaden och runt om i landet.

Förra helgen orsakade protesterna tumult och vandalisering kring paradgatan Champs-Élysées och Triumfbågen. Hundratals personer har såväl skadats som gripits och fyra personer har dött. Även affärer plundrades och bilar stacks i brand.

1bkBIbMGaxxNYQpYkM6inUoJtvc.jpg
Demonstranter öga mot öga med kravallpolis i närheten av Champs-Elysees under lördagen.. Bild: Rafael Yaghobzadeh

Premiärministerns löfte

I ett försök att lugna ner de gula västarna lovade premiärministern Edouard Philippe nya bidrag till låginkomsttagare som vill byta till en renare bil. President Macron bestämde sig även i veckan för att slopa höjningen av skatten på bensin och diesel.

Bakgrunden till prishöjningarna på bensin och diesel var ett led i regeringens klimatpolitik i att nå upp till målen i det globala klimatavtal som slöts i Paris för tre år sedan.

Men regeringens eftergifter verkar inte bita på de gula västarna som är en brokig oorganiserad skara missnöjda. Förutom arga vanliga fransmän har anarkister, nationalister och också tjuvar som bara vill förstöra gått med.

TT: Så hur orolig bör presidenten vara?

– Jag vet inte om Emmanuel Macron är orolig för att han ska tvingas avgå, men jag tror att han är orolig för att hans politiska program håller på att trasas sönder av Gula västarnas krav, och det stöd som Gula västarna får i folkopinionen. Han har också backat på flera punkter vilket innebär att han inte längre är politiskt trovärdig på samma sätt som tidigare, säger Tomas Lindbom, Frankrikekännaren och författaren till “Slaget om Frankrike”, till TT

Uppmanas till protester runt om i landet

På flera olika Facebooksidor uppmanas till protester runt om i landet. I Paris planeras demonstrationer vid bland annat kring paradgatan Champs Élysées, Bastiljen och på det klassiska demonstrationstorget Place de la République.

Redan under fredagen startade förberedelserna i den franska huvudstaden. Nästan varje fasad har ersatts av plywoodskivor och flera butiker och restauranger har fått stänga tillfälligt kring Champs Élysées – en kostsam åtgärd med tanke på den stundande julhandeln.

Eiffeltornet, Louvren och flera andra stora turistattraktioner håller stängt under lördagen. Dessutom har teaterföreställningar och fotbollsmatchen mellan PSG och Montpeiller ställts in, många busslinjer är indragna och tunnelbanestationer är avstängda.

Fakta: Protesterna i Frankrike

Gula västarna (Gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot den franske presidenten Emmanuel Macron och hans politik.

Flera lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra franska städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering.

Under förra helgens demonstrationer blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick sina fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland flera poliser, och över 400 greps.