Kallas upphämtning – tog andraplatsen

I november 2009 tävlade Charlotte Kalla senast i Bietostölen, en väldigt lyckad helg för henne. Hon slutade tvåa på 10 kilometersloppet, slagen endast av Marit Björgen. Hon följde upp det med att skida hem en stafettseger för de svenska damerna. 

Sedan dess har Kalla inte tävlat i den norska skidorten, förrän nu. 

Men Kalla, som slutade fyra på jaktstarten och var grymt besviken efteråt, kom till Beitostölen med en halvdan uppladdning.

– Det har känts… både bra och dåligt. Det är alltid speciellt att ta sig an en minitour med tre tävlingsdagar och jag har varit lite småsliten, men det har också varit dagar då jag känt mig pigg och fräsch. Jag hoppas att i morgon är en pigg dag, sa hon på fredagen. 

Kallas upphämtning – tog andraplatsen

Och det sig till en början tungt ut. Likt de andra distansloppen i år tog Therese Johaug kommandot från start. 

Johaug flög ut ur startblocken och redan efter fem kilometer hade hon mer än 20 sekunder ner till sin närmaste konkurrent i form av Ebba Andersson. 

Topp tio 15 km fritt Beitostölen

1. Therese Johaug: 37.33.9

2. Charlotte Kalla: + 1.05.9

3. Ingvild Flugstad Östberg: + 1.06.1

4. Ebba Andersson: + 1.08.8

5. Anastasia Sedova: + 1.23.8

6. Krista Pärmäkoski: + 1.24.1

7. Natalia Nepryaeva: + 1.27.9

8. Jessica Diggins : + 1.29.6

9. Ragnhild Haga: + 1.55.1

10. Riitta-Liisa Roponen: + 2.05.9

Kalla var en bit bakom dem. Kalla var 42 sekunder bakom efter 7,2 kilometer och mer än minuten efter 10 kilometer, då på en femteplats. 

Men hon gav inte upp. Kalla stod för ett urstarkt sistavarv och fixade en andraplats, 1.05.9 bakom Johaug. Ingvild Flugstad Östberg slutade trea och Ebba Andersson fick nöja sig med en fjärdeplats. 

– En riktigt imponerande insats, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson. 

– Jag hade som mål att ha tålamodet med mig i 12 kilometer och sen ner mot sjön sista gången börja kriga och se till att jag var trött när jag kom upp på krönet, det tycker jag att jag gjorde. Jag fick superbra tidsmatchning och förstod att jag slogs om en pallplats. Det gäller att hela tiden ha tron, säger Kalla till SVT. 

LÄS MER: Vinterstudion i SVT – allt om vinterns sändningar. 

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta. 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta.