Förlängd frist för Kubal

Publicerad

Sent under fredagen kom ett nytt besked från det amerikanska finansdepartementet – fristen för sanktioner mot den ryske oligarken Oleg Deripaska, ägare av aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall, förlängs ytterligare en gång.

Aluminiumsmältverket Kubal ägs av ryska Rusal och är Sveriges enda producent av primäraluminium. De amerikanska myndigheterna hotar med sanktioner mot flera ryska oligarker och deras företag eftersom de misstänkts för olika brott. En av oligarkerna är Oleg Deripaska, som kontrollerar större delen av aluminiumjätten Rusal.

Flera frister

Det första datumet för ett stopp av handeln med Rusals aluminium sattes till 23 oktober. Fristen förlängdes sedan, först till 12 november sedan till 7 januari och nu alltså till 21 januari.

Förändringar föreslagna

Rusal får enligt OFAC (Office of Foreign Assets Control) fristen förlängd eftersom de inblandade företagen föreslagit stora förändringar i sin styrning. Processen är komplicerad och därför ges företagen mer tid.

Sanktioner stänger av el

Kubal har i dagsläget ungefär 470 anställda och är en av Västernorrlands största privata arbetsgivare. Deras väntan på besked om företagets framtid fortsätter nu.

Om sanktioner införs stoppas handeln med företagets produkter och bankerna slutar hantera deras pengar. Detta innebär att Kubal inte kan betala för den el fabriken konsumerar och då stängs den av.

För att rädda fabrikens utrustning kan man därför inte vänta tills det utsatta datumet. Fabriken måste stängas stegvis och under kontrollerade former annars stelnar tusentals ton material i Kubals ugnar. Processen tar 20-30 dagar.

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer