Tobaksjätten Altria investerar 16 miljarder i cannabisbolag

På fredagen stod det klart att amerikanska Altria, som bland annat äger cigarettmärket Marlboro, investerar 1,8 miljarder dollar, motsvarande 16,2 miljarder kronor, i det Torontobaserade cannabisbolaget Cronos Group. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Totalt förvärvar Altria 146,2 miljoner nytryckta aktier i Cronos Group vilket motsvarar 45 procent av aktierna i bolaget. Altria betalar därmed 16,25 kanadadollar per aktie. En premie på 55,5 procent jämfört med torsdagens stängingskurs. 

Altria har även rätt att förvärva ytterligare maximalt 10 procent av aktierna i Cronos för 19 kanadadollar styck under de närmaste fyra åren. 

“Att investera i Cronos Group som vår exklusiva partner i den framväxande globala cannabismarknaden utgör en ny spännande tillväxtmöjlighet för Altria”, säger Howard Willard, vd och styrelseordförande för Altria, i ett pressmeddelande. 

Tidigare i veckan rapporterade Financial Times att de bägge parterna förde samtal om en eventuell affär. 

Affären kommer i spåren av att cannabis legaliserats i Kananda och i flera amerikanska stater vilket fått investerare att flockas till sektorn. 

Cronos-aktien stiger med omkring 22 procent i förhandeln medan Altria är upp 1,3 procent.