SVT:s beslut om Mikael Persbrandt ligger fel i tiden

Nyårsklockan bygger på en över hundra år lång tradition, och har blivit ett hedersuppdrag vi vördar, mer än det mesta. Varje frasering och ord känns. Sätter uppläsaren inte tolvslaget blir det ramaskri. Men det är inte den förväntade textleveransen som gör Persbrandt till ett komplicerat val – det är SVT:s tondövhet.

Skådespelaren släppte för ett år sen en omdebatterad självbiografi, där han bland annat tycks vilja bikta sitt trasiga förflutna. Den första versionen som gick ut till en del journalister innehöll även, vad som i Dagens Nyheter beskrivs som en övergreppsscen, regisserad av en känd regissör. När Persbrandt fick frågan om stycket i SVT:s litteraturprogram “Babel” svarade han:

– Vi beskriver ett drömskt inferno. Det var en dröm, enligt SVT.

Passagen ströks senare av ”juridiska skäl” och Persbrandt har i DN kallat den för ”en dröm”.

Just detta driver Mia Skäringer samhällskritiskt med i sin sin show ”Avig Maria – no more fucks to give”, föreställningen som kvinnor över hela landet vallfärdar till och som får arenorna att koka av ackumulerad metoo-ilska.

Det har varit ett särskilt år, ett år då kvinnorna till slut börjat säga ifrån, säga att det räcker, och det är slut med den manliga genikulten. Då av alla år väljer SVT Mikael Persbrandt för att ringa in det nya året. Självklart skapar det reaktioner:

”Vi har alltså ingen regering, ingen akademi och nu läser Mikael Persbrandt in nyårsklockorna. Grattis Sverige! Ni ringde just in det gamla och ut det nya”, skriver Mia Skäringer på Instagram, och får medhåll av bland andra Helena Bergström.

Man behöver förstås inte instämma i alla dessa kvinnors kritik, men SVT borde rimligen förstå den i sin alldeles särskilda kontext. Som att metoo-revolutionen faktiskt hänt. Nu verkar det i stället som att de inte tänkt ett endaste steg längre än att de tycker att Persbrandt är en tung skådespelare med en mullrande röst: ”Vi har anlitat Persbrandt för hans konstnärliga meriter, det handlar om att tolka en dikt”, säger Eva Beckman, programbeställare på SVT.

Men varje dikt, värd att tolka, är förstås så mycket mer än en neutral text på ett papper – den kan omöjligt existera i isolering.

Persbrandt är en fantastisk skådespelare, som verkar ha hittat till en ny och bättre plats i livet. Men han kommer med ett visst bagage som alla nödvändigtvis inte vill ha med sig in i ett nytt 2019, och det kanske man i någon mån ska respektera.