Reglerna: Stefan Hanna kan sitta kvar som kommunalråd

Det är inte ens två månader sedan som kommunfullmäktige valde in Stefan Hanna i kommunstyrelsen – alltså ungefär motsvarande Uppsala kommuns regering. Och det är väljarkåren som valt in honom vilket innebär att han sitter säkert i kommunfullmäktige och kommunstyrelse mandatperioden ut. Det vill säga de kommande fyra åren, fram tills nästa val.

– Han är förtroendevald i Uppsala kommun. I fullmäktige är han vald av allmänheten, och därav så kan han sitta så länge han vill under den här mandatperioden, säger Lena Grapp, stadsjurist i Uppsala kommun.

Stefan Hanna kommer dock inte kunna sitta kvar i nämnder. De väljs årsvis och ett nytt val ska göras nu i december, och i det valet kommer förmodligen Stefan Hanna med stor sannolikhet inte väljas in.

– De ledamöter som sitter just nu kommer att sitta fram tills årskiftet, och vi vet fortfarande inte hur det listan ser ut, säger Lena Grapp.

Om Centerpartiet inte nominerar honom, så får han alltså ingen plats i någon nämnd?

– Nej, säger Lena Grapp.

Hanna sitter även i Uppsala Stadshus AB, ett kommunalt bolag, och där kommer han att kunna sitt kvar.

– Där sitter han som förtroendevald.