"Rederiet" är tillbaka i SVT – efter 16 år

REIDAR DAHLÈN (Gösta Prüzelius)

Gösta Prüzelius spelade familjeöverhuvudet i redarfamiljen. Styrde sitt företag lika kompromisslöst som han gjorde sin familj. Prüzelius hade en lång och framgångsrik film- och teaterkarriär med över hundra filmroller bakom sig när han tog rollen i ”Rederiet”. Han gjorde även rösten till Bagheera i den svenska versionen av ”Djungelboken”. Gösta Prüzelius gick bort 2000. 

ELLINOR DAHLÈN (Gaby Stenberg)

Spelade Ellinor Dahlén och senare även Beatrice, Ellinors tvilling. Ellinor kastade sig ut från passagerarfartyget M/S Freja efter att ha fått reda på Reidars otrohetsaffär. Efter det återvände Gaby Stenberg i rollen som Beatrice, som även gifte sig med Reidar Dahlén. Gaby Stenberg gjorde under sin karriär runt 40 filmer och medverkade ofta vid Malmö Stadsteater, bland annat när Ingmar Bergman var chef. Efter en längre paus gjorde Stenberg comeback i ”Goda grannar”, ”Sunes jul” och, senare, ”Rederiet”. Gaby Stenberg gick bort 2011. 

GUSTAV SJÖGREN (Bert-Åke Varg)

Bet-Åke Varg spelade förstemaskinisten Gustav Sjögren, en person drevs av ett starkt rättspatos. Rollfiguren blev en tittarfavorit. Bert-Åke Varg, 86, har en lång karriär att se tillbaka på i bakspegeln – bland annat som välkänd röst i “Fablernas värld”, “Djungelboken” och ”Tintin” – och är fortfarande aktuell; i skrivande stund syns han i ”Andra åket” och medverkar även i tv-seriens andra säsong. 

ROLF DAHLÈN (Mikael Samuelson)  

Gjorde rollen som M/S Frejas befälhavare Rolf Dahlén tillika äldsta sonen i familjen Dahlén. Rolf grundade ett rederi tänkt att konkurrera med pappa Reidars. Mikael Samuelsson, 67, är prisbelönt och hyllad sångare med flera stora musikalroller i bagaget. Hyllades stort för titelrollen i ”Fantomen på Operan” på Oscarsteatern som spelades mellan 1989 och 1995.

RENATE DAHLÈN (Suzanne Reuter)

Suzanne Reuter, 66, spelade Reidar och Ellinor Dahléns dotter. En smart och driven rollfigur som hölls tillbaka av sin far. Renate avstod senare i serien från sitt arv, som hon i stället skänkte till välgörande ändamål. Folkkära skådespelaren Suzanne Reuter har gjort mängder av hyllade roller – senast syntes hon i Peter Dalles film ”Lyrro – Ut & invandrarna” samt i de två första säsongerna av SVT:s tv-serie ”Vår tid är nu”. 

TORBJÖRN ”JOKER” JONASSON (Johannes Brost)

En omtyckt rollfigur som var en mästare på att blanda drinkar, men ha mindre lycka med kärleken. Johannes Brost medverkade under sin karriär i bland annat ”Black Jack”, ”Änglagård” och ”Jönssonligan dyker upp igen. 2011 spelade Brost huvudrollen i Axel Peterséns film ”Avalon”. Brosts prestation gav honom en Guldbagge. Johannes Brost medverkade även i ”Let´s Dance” och ”Stjärnorna på slottet”. Hans sista roll blev den som Sievert Lindberg i ”Fröken Frimans krig” – efter en tids cancerkamp gick Johannes Brost bort i januari 2018. Han blev 71 år. 

BJÖRN LINDMAN (Krister Henriksson)

Krister Henriksson, 72, spelade intendenten Björn Lindman, en av seriens största skurkar, som bland annat sysslade med narkotikasmuggling. Höjdpunkterna i Krister Henrikssons karriär är alldeles för många för att nämnas här, men skådespelaren är troligtvis mest känd för sin gestaltning av Henning Mankells romanfigur Kurt Wallander. De senaste åren har Henriksson förutom att synas på Dramaten gjort roller i tv-serier ”The Fall”, ”Modus” och ”Sommaren med släkten”. 

VIGGO STREIBER (Per Morberg)

Per Morberg, 58, spelade maskinisten och psykopaten Viggo Streiber, en samvetslös person som drev ”Rederiet” framåt under seriens första säsonger. Viggo dog, inte helt oväntat, en dramatisk död. Morberg inledde sin skådespelarkarriär på teater och fortsatte sedan med roller i bland annat ”Goda grannar” och ”Vita lögner”. Har även synts i ”Beck”-filmerna och i ”Så som i himmelen”. Per Morberg har även varit en av jurymedlemmarna i ”Sveriges mästerkock” och gjorde flera säsonger av tv-programmet ”Vad blir det mat?”. Per Morberg är närmast aktuell i filmen ”Calina”, som har planerad premiär 2019. 

OLA SIMONSSON (Mikael Persbrandt) 

Mikael Persbrandt, 55, spelade fotografen Ola Simonsson i ”Rederiet”. Simonsson pressades bland annat till att placera ombord på M/S Freja. Senare satte han även eld på ett fartyg när hela familjen Dahlén fanns ombord. Mikael Persbrandt var länge mest känd som Gunvald Larsson, samtidigt som han hade flera hyllade Dramaten-insatser bakom sig. Syntes senaste i Filip Hammar och Fredrik Wikingsson film ”Tårtgeneralen” samt Anna Odells film ”X&Y”. 

PEHR SILVER (Peter Harryson)

Peter Harryson, 70, gjorde rollen som redaren Pehr Silver, en manipulativ man som aldrig tvekade att använda sig av andra för att skaffa sig själv fördelar. Peter Haryson slog igenom på bred front i tv-serien ”Hedebyborna” och var programledare för ”Så ska det låta” från 1997 till 2005. Harryson har även vunnit ”På spåret” två gånger och medverkat i ”Stjärnorna på slottet”. 2019 syns Harrysson i Colin Nutleys tv-serie ”Bröllop, begravning och dop”.