Friad för olaga frihetsberövande får skadestånd

Pojkarna hölls kvar i ett källarutrymme i över två timmar. Den ene utsattes för misshandel, rån och dödshot. Foto: Bild från polisens förundersökning

Publicerad

En av personerna som friades för inblandning i ett uppmärksammat rån på Ekhagen i Jönköping får nu skadestånd av Justitiekanslern. Mannen som satt frihetsberövad i nästan fyra månader får 130 000 kronor i ersättning.

Rånet skedde i oktober förra året. Två pojkar fördes ner i ett källarutrymme på Ekhagen av tre maskerade unga män. Sedan anslöt ytterligare två personer och enligt polisens förundersökning hölls pojkarna kvar i minst två timmar.

En av dem utsattes för misshandel och hotades till livet. Bland annat rispades pojken med en kniv på halsen, hotades med ett pistolliknande föremål och de unga männen tvingade i honom kokain.

Fem personer dömdes

De tvingade även till sig hans kontanter och bankort.

Jönköpings tingsrätt dömde i början av året fem personer för inblandning i händelsen. De dömdes för bland annat olaga frihetsberövande, rån och grovt olaga tvång, men tre av dem överklagade sina domar till Göta hovrätt.

Brister i identifiering

Hovrätten valde att fria två av dem eftersom det funnits brister i hur de identifierats och att inget kunde knyta dem till brottsplatsen bortsett ett vittnesmål. 

Mannen som nu får ersättning satt frihetsberövad från 27 november 2017 till 23 mars 2018. 

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer