EU-pengar till Göteborg – satsar på innovativ tillverkningsindustri

Det EU-ledda European Institute of Innovation & Technology, EIT, har beslutat att satsa 450 miljoner euro, motsvarande ungefär 4,6 miljarder kronor, för att skapa EIT Manufacturing.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Målet är att lyfta den europeiska industrin till en så hög nivå att EU kan möta den globala konkurrensen om kunder och jobb kring tillverkningsindustrin. Fem städer har valts ut av EIT. En av dem är Göteborg.

– Det här är en gigantisk satsning. Det kommer vara viktigt för Göteborg som stad såväl som för hela Sverige, säger Johan Stahre, professor på Chalmers och nordeuropeisk koordinator för EIT Manufacturing.

Fler städer

De övriga städerna där satsningen görs är Wien, Milano, Bilbao och Darmstadt. I Göteborg kommer nätverkets centrum att vara på Lindholmen Science Park, i direkt anslutning till Stena Industry Innovation Lab. EIT Manufacturing ska skapa kraftfulla innovationsmiljöer, avancerade utbildningar och rejäla fortbildningsinsatser.

LÄS MER: Nytt topplabb i Göteborg för digitala industrier

– Svenska företag kommer få tillgång till ett helt nytt nätverk med resurser, utbildningar, utbyten med startup-företag och fortbildningsinsatser. Vår befolkning åldras och kommer vara allt längre i arbetslivet, då är det viktigt med fortbildning, säger Johan Stahre.

Stefan Bengtsson, rektor och vd för Chalmers kommenterar miljardprojektet i ett pressmeddelande:

– EIT Manufacturing kommer att stärka Chalmers förmåga att göra nytta för ett långsiktigt hållbart samhälle.

Volvo med i projektet

Pengarna från EU går till ett konsortium där Chalmers, AB Volvo, Sandvik och forskningsinstitutet Rise samarbetar med 46 andra EU-partners.

– Volvo går med i projektet för att de ser att de har nytta av det själva, med utbildning- och fortbildningsinsatser. De är med och bildar det internationella nätverket och ser stora möjligheter att hitta både samarbetspartners och kunder, säger Johan Stahre.

EIT Manufacturing är en sjuårig satsning, med start i januari nästa år. Programmet är tänkt att vara i full drift 2020.

LÄS MER: Så ska robotarna komma in i vardagen