Volkswagens prischock: Elbil för under 20 000 euro

Folkelbilen som bygger på teknikplattformen MEB kan bli billigare än någon annan. Nya uppgifter tyder på ett instegspris på under 200 000 kronor.

I september visade Volkswagengruppen upp sin nya plattform MEB, modular electric drive matrix, som ska bädda för en massproduktion av elbilar. De närmaste fem åren ska över 27 nya elbilsmodeller som bygger på MEB ut på marknaden.

Då talade Volkswagen om priser från 25 000 euro och uppåt – men folkelbilarna kan bli ännu billigare än så. Instegsmodellen kan kosta så lite som 20 000 euro, dryga 200 000 kronor, det uppger en källa med insyn i bolaget för nyhetsbyrån Reuters.

Läs mer: VW utlovar tio miljoner elbilar i den första vågen

På ett styrelsemöte den 16 november ska Volkswagengruppen diskutera tillverkningen av den lågt prissatta bilmodellen med arbetsnamn “MEB entry”. Produktionsvolymen tros uppgå till 200 000 bilar om året.

Om uppgifterna stämmer kommer Volkswagen att bygga om tre av sina tyska fabriker till att producera bilar som är baserade på MEB-plattformen.

Läs mer: Daimler och VW tar kostnaderna för att rena dieselbilar – BMW vägrar

Samma källa säger att Volkswagen kommer att inleda tillverkningen av en annan elbil som kallas I.D. Aero i en av anläggningarna som i dag tillverkar Passat, och en skåpbil med eldrivlina som kallas ID Buzz ska byggas i fabriken i Hannover där man i dag tillverkar T6.

Volkswagengruppen har tidigare sagt att de har som mål att sälja 10 miljoner elbilar till 2025.