Tre Kronor-stjärnan: ”Jag känner mig bakfull varje morgon”

Lukas Bengtsson gör idag sin andra A-landskamp. Den första slutade med seger 2-3 mot Tjeckien i Prag. Han själv spelade som en rutinerad veteran helt fläckfritt och han assisterade också till 2-1-målet. Han har nått sin dröm. Att spela med Tre Kronor, landets kanske folkkäraste landslag.

För ett par år sedan var den drömmen mycket avlägsen. Det var då han tog klivet över till Nordamerika efter SM-guldet med Frölunda 2016. Det var också då, i USA, han fick diagnosen POTS syndrom.

– Det är en blodsjukdom. Mitt hjärta har svårt att pumpa ut blod till kroppen. Ibland är jag så trött att jag knappt orkar kliva ut ur sängen. Värst är det på morgonen. Då känns det som om jag är bakfull. Tänk dig att vakna varje morgon med bakfylla.

Varje morgon måste han ha ett glas vatten vid sängen. Munnen är torr och han behöver snabbt få vätska i kroppen för att kroppen ska svara.

”Lärt mig hur kroppen fungerar”

– Jag har yrsel och är yr och har problem med att äta mat på morgonen. Jag känner mig illamående. Jag försöker sova med benen på en kudde så blodet forsar rätt i kroppen.

När du beskriver det här så förstår jag inte att vi sitter här idag. Hur kan du spela på den här nivån mot bakgrund av det du beskriver här?

– Jag har lärt mig steg för steg hur kroppen fungerar och hur den svarar. Jag kan inte ta i för mycket på träningscykeln för då får jag problem.

Vad kan du göra?

– Jag behöver styrketräna hela tiden. Det svarar kroppen bra på. Jag måste träna och röra på mig hela tiden men samtidigt får jag inte ta i för mycket, då blir det problem, så det är en vetenskap.

Hur var det att spela på elitnivå innan läkarna lyckats fastställa diagnosen?

– Det var jobbigt att inte förstå varför jag mådde som jag gjorde. Jag ville ju visa vad jag gick för i Nordamerika. Jag ville inte vika ner mig hur dåligt jag än mådde. Det var ju min dröm jag jagade. Men det gick inte. Först trodde läkarna i Sverige att det var något annat men i USA visste de direkt vad det handlade om.

Prover på labb

Det blev bara 56 matcher i AHL, farmarligan till NHL på två år för Lukas Bengtsson. I stället följde prover och labb.

– Ett tag såg jag ut som en narkoman. Nålstick i hela kroppen. Det var mentalt påfrestande men idag vet jag mer om min sjukdom vilket jag är tacksam över.

24-åringen hade alltså kunnat avsluta karriären för två år sen. Istället står han här idag med en Tre Kronor-mundering. Han har en succéartad start på säsongen med sitt nya klubblag Linköping och hockeylivet leker.

– Jag är så otroligt tacksam bara. Så otroligt lycklig över hur det ändå blev till slut. Tack vare förståelsen som alla runt mig nu har så kan jag utöva min sport. Jag kan lägga upp träning efter min egen takt och det är guld värt.

Han avslutar med att skicka ett tack till en person som betytt mycket för hans comeback.

– Min fystränare Henrik Petré har hjälpt mig i allt detta. Han är jag extra tacksam mot.