Sven-Bertil Taube, 83 år, startar sin turné i Örebro – "Så länge skutan kan gå"

Peter Nordahl och Sven-Bertil Taube åker ut med turnén

Han har bott i London nästan 50 år, men är just nu i Sverige där han spelar rollen som Sir John mot Krister Henriksson i “Påklädaren” på Dramaten.

– Så nu bor jag på hotell på Östermalm. Det här är ju precis kvarteren där jag växte upp och gick i skolan, så det är en lite märklig känsla av att vara både borta och hemma.

Förutom rollen på Dramaten släpper han också sitt fjärde album ihop med Degerfors-bördige producenten och musikern Peter Nordahl. De två träffades på Grammis-galan 2014, då Sven-Bertil Taube fick ett hederspris och Peter Nordahl hade arrangerat musiken till filmen Monica Z. Efteråt åkte Peter över till London och övertygade Sven-Bertil om att de skulle samarbeta och göra nya tolkningar av Evert Taubes musik. I vintras gav de ett tiotal konserter på Dramaten, och nu blir det alltså 14 föreställningar runt om i Sverige, med premiär i Örebro den 11 november.

– Jag fyller ju 84 om några veckor, och det är ju fantastiskt roligt att folk vill ha en med fortfarande, att jag både får spela in en grammofonskiva och syssla med teater. Det är ju det som är så underbart med det här yrket, att bara man kan stå på benen och har minnet något sånär i behåll går det att jobba. Och det är ju inte alla förunnat, en hel del som går i pension kan nog fundera på vad de ska göra sen, om de inte har någon väldigt spännande hobby, säger Sven-Bertil Taube.

Peter Nordahl och Sven-Bertil Taube ger precis ut ett fjärde album med tolkningar av Evert Taubes musik.

Att sjunga pappa Evert Taubes musik är inget han tröttnar på. Sven-Bertil konstaterar att vi fortfarande spelar pjäser från antiken, och ser ingen anledning att Evert Taubes olika berättelser skulle slockna.

– Det är ju inte heller så att jag sjunger de sångerna så himla ofta, jag varvar ju med annat, spelar teater och så vidare. Dessutom finns ju mycket att välja bland i visorna: äventyr, dramatik, kärlekshistorier, naturlyrik …

Med åren ser han också nya saker. Dessutom har Peter Nordahl tillfört nya dimensioner.

– För honom är det ju nytt, och han färgar också resultatet, tillför nya klanger och lyfter fram musiken på ett nytt sätt.

När Sven-Bertil Taube gav en konsert i Nora kyrka för tio år sedan var han aktuell med memoarerna “Ord och många visor”. NA:s kulturredaktör Gunnar Lindén åkte dit, och var imponerad av Sven-Bertil som estradör, hur avväpnande humoristiskt och osentimentalt han närmade sig Everts musik, och hur han lyckades med konststycket att få musiken att kännas så fräsch.

– Ja, det är ju viktigt att tillföra något nytt, kommenterar Sven-Bertil.

Han har en lång historia att blicka tillbaka på, och många minnen från Örebro är från 1960-talet. Sven-Bertil bodde här en period när han spelade kommissarie han spelade kommissarie Sverre Sterner i tv-serien “Håll polisen utanför”. Manu svar skrivet av Dagmar Lange alias Maria Lang, och Sven-Bertil Taube var också i Nora och träffade henne.

– Jag minns att vi sprang runt mycket i skogarna och spelade in, väldigt mycket snö var det också. Sedan minns jag också att jag var inbjuden när den nya teatern i Örebro skulle invigas, och det var förstås väldigt hedrande.

Den här gången väntar alltså Conventum och turnépremiär, och en publik som ser fram emot att höra nya tolkningar av klassiker som . Sjösalavår, Frithof Anderssons paradmarsch, Den lycklige nudisten, Brevet från Lillan och Änglamark.

Peter Nordahl och Sven-Bertil Taube åker ut med turnén

Yrke: Skådespelare, artist

Ålder: 83 år

Bor: London

Aktuell: “Så länge skutan kan gå” på Conventum Kongress 11 november med Peter Nordahl. Duon ger också ut ett fjärde album med Evert Taube-tolkningar.