Skottland inför hbtq-undervisning

Regnbågsflaggan är i topp när Skottland tar steget och gör undervisning som rör homosexuella, bisexuella, transsexuella och intersexuella frågor obligatorisk i offentliga skolor.

Förhindra homofobi, fördomar och diskriminering. Det är målet med den nya undervisningen, enligt landets vice försteminister John Swinney som godkänt läroplanen efter rekommendationer från hbtq-rättsorganisationen TIE.

– De rekommendationer jag har accepterat kommer inte bara att förbättra skolgången hos våra hbtq-unga, de kommer att uppmuntra samtliga elever till att hylla olikheter, främja förståelse och uppmuntra inkludering, säger Swinney enligt CNN.

Den utökade läroplanen kommer bland annat att innebära att hbtq-historia, terminologi och undervisning om identitet finns med på schemat. Även lärare kommer att erbjudas gratis utbildning och undervisningsmaterial för att kunna möta de nya kraven.

En studie gjord av TIE  i Skottland 2016, visade att nio av tio hbtq-personer som svarat i undersökningen utsatts för homofobi och mobbning i skolan. 27 procent av tillfrågade hade försökt ta livet av sig till följd av mobbningen, enligt studien.

Sexualupplysaren Pelle Ullholm på RFSU hyllar därför Skottlands beslut.

– Vi ska bara lovebomba det, det är fantastiskt bra, säger han till TT.

I Sverige finns redan obligatorisk undervisning som rör sexuell läggning och identitet, bland annat i ämnesplanen för religion- och samhällskunskap. Men enligt Folkhälsomyndighetens senaste undersökning upplever många unga att det fortfarande finns ett alltför stort fokus på heterosexuella frågor, säger Ullholm.

– Studien visar att många unga vill ha mer hbtq-information, så vi ska inte luta oss tillbaka och vara nöjda. Det finns mycket kvar att göra.