Lasse Johansson i SKA St Petersburg

Under Lasse Johanssons ledning tog Skellefteå AIK två SM-guld och spelade sex raka finaler. 2016 lämnade han klubben och tog tillsammans med Hans Wallson över som tränare i  ZSC Lions.

Äventyret i Schweiz fick dock ett abrupt slut när duon sparkades halvvägs in på deras andra säsong i klubben – och under hockey-VM i Danmark förra våren dök Johansson istället upp i rysk landslagsklädsel.

– Jag ska kolla ishockey, förklarade han sin något mystiska roll.

Den här säsongen har Lasse Johansson fått en specialroll i SKA St Petersburg. Norran har träffat honom i den ryska mångmiljonstaden – och i en längre intervju berättar han om sitt nya liv och sin roll i storklubben.

– På matcherna sitter jag högre upp och det kan vara bra. Man ser matchen på ett annorlunda sätt. Samtidigt är jag nära tränarna och är på isen också. Det är en rolig roll. I varje paus går jag ned och ger feedback till tränarna. Jag vet inte om rollen finns någon annanstans, säger han.

Lasse Johansson berättar samtidigt att han vid sidan av jobbet SKA St Petersburg  skrivit på en förlängning med ryska landslaget. Kontraktet gäller i första hand ett år och han hintar om att den ekonomiska ersättningen är god.

– Klart det är bättre betalt än i Sverige, men det är inga fantasisummor, säger Johansson.

Han berättar att det är långa dagar och mycket jobb men att han inte kunde tacka nej när Roman Rotenberg, vice ordförande i ryska ishockeyförbundet, ringde.

– Jag lägger för mycket tid på det här. Det har ju ett pris ibland, men när Roman ringde kunde jag inte tacka nej. Jag är väldigt ödmjuk för uppgiften, säger Johansson.