Johan från Tomelilla isolerad från AIK: ”Inte vad man önskar”

Tomelillagrabben Johan ”Sune” Svensson är fystränare i SM-guldjagande AIK. Tre dagar före den avgörande matchen mot Kalmar FF insjuknade han i maginfluensa och har isolerats från truppen. ”Man hade såklart velat göra de sista dagarna tillsammans med laget men det är bara att gilla läget”, säger Johan till YA-sporten.

AIK dras med småtrubbel inför den allsvenska upplösningen på söndag. Visst, man befinner sig i en tabellmässig guldsits, men det finns orosmoln. Målvakten Oskar Linnér har problem med ljumskarna och landslagsmannen Sebastian Larsson lämnade mötet med Sundsvall senast – även han med ljumskproblem. Dessutom linkade Panajotis Dimitriadi av planen, men lär vara redo för spel.

Vad få känner till är att AIK-truppens fystränare Johan Svensson från Tomelilla på torsdagen var däckad i maginfluensa. Han deltog inte i fredagens träning och kommer att hållas borta från laget tills det är matchdags på söndag.

– I det här läget tar vi inga risker. En sån här magåkomma går över ganska snabbt och jag är bättre redan i dag. Jag kommer att ansluta till laget i samband med matchsamlingen på söndag, säger Johan Svensson, som troligen smittats av sin sambo.

”Sune” var länge en duktig mittback i Tomelilla IF. Han gick vidare i karriären och spelade i division 1 med BK Forward. Men han skulle visa sig vara ännu bättre som fotbollstränare, fystränare och kostrådgivare. Sedan 2016 är han ansvarig för fysioteamet i AIK Fotboll och är dessutom riksinstruktör i fysiologi på svenska fotbollförbundet.

Som ledare har Johan tagit en hel drös silvermedaljer. Han har blivit tvåa med KIF Örebro i damallsvenskan, med BK Forward i division 1 och med AIK två gånger i allsvenskan. Så nära ett serieguld som Johan är den här gången, det har han aldrig varit.

Spelare och tränare får medaljer hängda runt halsen. Men som som fystränare får man inga ”fysiska” medaljer – bara äran.

– Jag bryr mig egentligen inte om medaljer på det sättet. Jag tycker mer det är på tiden att man får vinna en serie nu. Men i det här läget ligger det inte hos mig. Jag har gjort mitt under säsongen, nu är det upp till spelarna på söndag.

Hur går det?

– Det har sett stabilt ut hela året och nu ställs allting på sin spets. Självklart tror jag att vi fixar det, men man ska aldrig ta ut något i förskott.

Hur skulle du vilja beskriva stämningen i AIK dagarna före guldmatchen?

– Som fokuserad och förväntansfull. Alla är ambitiösa och noggranna, de gör allt vad som ska göras i förberedelserna.

Har det funnits någon förändring i upplägget kring den fysiska träningen i AIK just den här säsongen?

– Egentligen inte. Det är klart att man varje år drar lärdomar och utvärderar verksamheten. Det kan finnas mindre skillnader, men framförallt tror jag att nyckeln är kontinuitet. Vi är konsekventa i det vi gör när det gäller fysträningen, ofta är det rutiner som upprepas.

Johan Svensson har stenkoll på AIK-spelarnas fysiska status. Via en mobilapp rapporterar spelarna dagligen hur de känner sig och på varje träning bär de en gps-sändare. Resultatet analyserar Johan och hans kollegor i det fysiologiska teamet.

– Mycket handlar om att man ska hitta objektiva mätpunkter och sedan kunna ge spelarna rätt belastning, säger han.

På söndag går ”Sunes resa” till Kalmar. Efter några dagar i ”karantän” sammanstrålar han med laget på Guldfågeln Arena i Kalmar.

Platsen där ett guld skulle smaka fågel…