Dimitriadis får nyckelroll: ”Allt talar fortfarande för oss”

Panos Dimitriadis.Panos Dimitriadis.

Sedan återkomsten till AIK somras har Panos Dimitriadis fått agera ersättare i både backlinjen och på mittfältet. Men på söndag, med flera av nyckelspelarna borta, får 32-åringen en avgörande roll att spela hem guldet till moderklubben.
– Det är klart det väcker mycket känslor, säger Panos Dimitriadis.

AIK:s Kristoffer Olsson varnas under fotbollsmatchen mellan AIK och GIF Sundsvall.AIK:s Kristoffer Olsson varnas under fotbollsmatchen mellan AIK och GIF Sundsvall.
Falkenbergs tränare Hasse Eklund.Falkenbergs tränare Hasse Eklund.
Mot Sundsvall gick det inte. Nu laddar AIK för avgörandet.Mot Sundsvall gick det inte. Nu laddar AIK för avgörandet.

Efter en mållös tillställning i söndagens match mot Sundsvall fick 50.128 åskådare på Friends Arena besviket vända hemåt. För Panos Dimitriadis och hans lagkamrater innebar resultatet inte bara en inställd guldfest, utan även en mental omställning inför mötet mot Kalmar.

– Hela söndagen var det mycket känslor både på och utanför planen med hela atmosfären. Det är klart att man var besviken när domaren blåste av matchen, vi ville verkligen avgöra på hemmaplan, säger Panos Dimitriadis.

– Men jag tror att de flesta släppte det ganska snabbt när man insåg att vi är ett steg närmre slutet och allt fortfarande är till vår fördel.

En poäng mot Kalmar räcker för SM-guld. Men hur Rikard Norling kommer formera sitt centrala mittfält blir inte en helt enkel uppgift. Klart är att nyckelspelarna Kristoffer Olsson och Enoch Kofi Adu är avstängda. Sebastian Larsson klev av skadad mot Sundsvall och 33-åringen går nu en kamp mot klockan för att bli spelklar. 

Sedan återkomsten till AIK i somras har Panos Dimitriadis fått sparsamt med speltid. 32-åringen har noterats för sju starter varav tre på en mer ovan position i backlinjen. Men med ett helt ordinarie mittfält som riskerar att missa mötet på Guldfågeln Arena får mittfältaren helt plötsligt en nyckelroll när allt ska avgöras.

– Det är klart det har varit lite annorlunda att spela på positioner man inte är van med. Men på slutet har jag har fått spela mer på min position på mittfältet och mot Östersund fick jag göra mitt första mål, det betydde mycket för mig. Jag är redo att spela om jag får chansen och har alltid haft den inställningen sedan jag kom i somras, säger Panos Dimitriadis.

Hur ersätter man Kristoffer Olsson och Enoch Kofi Adu?

– Vi har tillräckligt bra spelare för att backa upp varandra. Många av oss har spelat på flera positioner och det gör att Rickard har en större verktygslåda att använda sig av, så folk vet sina roller och hur de ska spela om de får chansen.

Att kunna vara med och vinna är en dröm, och förmodligen det största jag kommer få vara med om inom fotbollen.

Säsongen -98 vann AIK SM-guld med Stuart Baxter som tränare. Dagen efter guldet firade laget i Solna Centrum och på plats fanns en 12-årig Panos Dimitriadis för att möta sina hjältar. På söndag kan mittfältaren, med AIK som moderklubb, själv bli en. 

– Det är klart det väcker mycket känslor. Man har följt laget i många år, tagit sina första steg i AIK, haft idoler här och växt upp med klubben. Så att kunna vara med och vinna är en dröm, och förmodligen det största jag kommer få vara med om inom fotbollen.

Har du koll på om du spelat tillräckligt med matcher för att få medalj?

– Det vet faktiskt inte, jag har inte så bra koll. Men om jag får medalj eller inte spelar inte så stor roll, det kommer synas att jag spelat och gjort mål. Men först måste jag ta saker i rätt ordning och fokusera på söndag, säger Panos Dimitriadis och tänker ett varv till.

– Men jag tror jag gjort tillräckligt för att få den, speciellt nu när jag spelat fler matcher på slutet. Men som sagt, ett steg i taget.

Johan Esk: Domarna är som spelarna – lika bra, lika usla