Boca och River gör upp om det sydamerikanska herraväldet

Boca Juniors har vunnit sex gånger. River Plate vid tre tillfällen. Men de två jättarna har aldrig mötts i finalen i Copa Libertadores, Sydamerikas motsvarighet till Champions League. På lördag är det dags.

Få, kanske inget annat derby, väcker lika heta känslor som det stora mötet mellan Buenos Aires stoltheter, Boca Juniors och River Plate. Två lag som har ett väldigt stöd också utanför den jättelika huvudstadens gränser. I en rätt färsk gallup sade sig 40 procent av argentinarna hålla på Boca Juniors, lite över 30 procent på River Plate. Frågar du Boca Juniors-supportrar håller minst 70 procent av befolkningen på klubben som tilldrar sig det i särklass största intresset i Argentina.

Vad än Boca Juniors gör blir en nyhet. Eller nyhet är en underdrift, det är cirkus kring klubben mest hela tiden.

Det här är två klubbar som verkligen inte gillar varandra. River Plate är överklassens lag. Lagets stadion, el Monumental, ligger i fashionabla stadsdelen Belgrano.

Boca Juniors är arbetarklassens ögonsten med starkt fäste inom arbetarklassen. Hemmastadion i Boca är ett begrepp inom fotbollsvärlden. Den kokande atmosfären, de branta läktarna, de djupa vallgravarna som används som toaletter och traditionerna gör stadion till en av de mest speciella. El Monumental är större och modernare men trycket är inte lika frenetiskt som i Boca. Bocafansen är inte heller sena att i tid och otid påminna allmänheten och i synnerhet Riversupportrarna om områdets dystra historia. Under VM 1978 användes ett träningscenter alldeles i närheten av Monumental som uppsamlings- och tortyrcenter av den beryktade militärjuntan vars vanstyre kostade tiotusentals argentinare livet.

Båda lagen har spelat lite knackigt under våren (det är vår på det södra halvklotet) och sladdar lite i tabellen. Racing leder, Boca ligger åtta med åtta poäng upp till Racing medan River är tia, tio poäng bakom förortsklubben Racing.

I Copa Libertadores har River imponerat hela vägen. Laget vann en stentuff grupp före brasilianska jätten Flamengo. På sin väg till finalen har laget röjt Racing, Independiente och Gremio ur vägen.

Boca Juniors hade vissa problem i sin grupp och laget slutade på andra plats, sju poäng bakom Palmeiras. I playoff slog laget första paraguyanska Club Libertad innan man avfärdade brasseklubbarna Cruzeiro och Palmeiras.

– Det känns som att vi vuxit som kollektiv under färden till final, säger Bocatränaren Guillermo Barros Schelotto, en i tiderna smått legendarisk offensiv pjäs i Boca. Som spelare vann han Copa Libertadores fyra gånger och argentinska ligan vid sex tillfällen. Han var med om Bocas senaste seger i Copa Libertadores år 2007.

Som tränare har han redan fört Boca till två ligatitlar, slår hans lag River Plate i dubbelmötet blir han ännu odödligare bland Bocafansen. Samtidigt skulle en finalseger ge honom lite arbetsro i ligan. Boca hör till klubbarna där managern alltid är under lupp. Barros Schelotto om någon vet det. Under sina tio år som spelare i klubben bytta laget manager tolv gånger. Stornamn som Carlos Bianhi, Alfio Basile och Oscar Tabarez hörde till dem som fick gå.

– Vår rivalitet med River är något speciellt. Jag tror alltid på Boca men samtidigt vet jag att det här känns väldigt 50-50. Det laget som i högre grad klarar av att spela på sina styrkor vinner. Så enkelt är det.

Kollegan Marcelo Gallardo är bara 42 år gammal men något av en legend i River Plate. Han representerade River vid tre olika tillfällen i sammanlagt nästan tio år. Vissa kommer säkert ihåg den tekniska, offensiva mittfältaren från Monaco och PSG. Han vann sex ligatitlar med River och en gång förde han också laget till bucklan i Copa Libertadores.

– Insatserna är höga. Kanske så höga de över huvud taget kan bli. De som går segrande ur den här bataljen kommer alltid att kommas ihåg, säger Gallardo till depor.com.

Det heta mötet har ofta lett till våld, skadegörelse och upplopp. Risken att något händer existerar också på lördag. Trots att avsparken sker på eftermiddagen och trots att poliser och säkerhetsvakter i mängder kommer att vara på helspänn.

På helspänn var säkerhetspersonalen också för några år sedan men det hjälpte föga då lagen möttes i åttondelen i Copa Libertadores 2015. River Plate vann första mötet med 1–0 och i returen gav ett gäng Bocafans prov på vad verkligt förädlad idioti är. Då lagen marscherade ut till andra halvlek lyckades några ljushuvuden spruta pepparspray i ansiktet på några River Plate-spelare. Riverspelarna fick brännskador, fördes till sjukhus och matchen avbröts. River avancerade och gick till slut hela vägen. Ödets ironi över den utgången.

Folk har dött i samband med derbyt. Den värsta katastrofen inträffade på El Monumental 1968 då 71 personer fick sätta livet till då fans från båda lägren löpte amok på en läktardel. De flesta var väldigt unga. Medelåldern för de omkomna var 19 år.

Fotnot: Första mötet spelas på La Bombonera lördag 10 november, returen på El Monumental på onsdag 24 november. Segraren representerar Sydamerika i VM i klubblag i december. Real Madrid representerar Europa.

Boca Juniors:

Kända spelare genom tiderna: Antonio Roma, Roberto Cherro, Antonio Rattin, Silvio Marzolini, Diego Maradona, Oscar Ruggeri, Sebastian Battaglia, Gabriel Batistuta, Juan Roman Riquelme, Martin Palermo med flera.

River Plate:

Kända spelare genom tiderna: Adolfo Pedernera, Alfredo di Stefano, Oscar Mas, Oscar Ruggeri, Leopold Luque, Daniel Passarella, Ubaldo Fillol, Nery Pumpido, Enzo Francescoli, Gabriel Batistuta, Hernan Crespo, Ariel Ortega med flera.

Kända spelare som spelat för båda klubbarna:

Jose Manuel Moreno, Hugo Gatti, Claudio Caniggia, Gabriel Batistuta, Abel Balbo, Juan José ‘JJ’ López, Julio Olarticoechea, Oscar Ruggeri, Sergio Berti med flera.

Facit genom tiderna:

246 matcher. Boca har vunnit 88, River 81 och 77 har slutat oavgjort. Målskillnad 322-298 i Bocas favör.

River vann den första officiella Superclasicon år 1913 med 3-1.