Svensk gripen i Barcelona – knyts till sju mord i Sverige

I över ett år ska den 21-årige mannen ha levt i Spanien, dit han enligt spansk polis flytt undan polis i Sverige.

På fredagen greps han i Barcelona och polisen misstänker att han har planerat ett mord. Videomaterial från insatsen som fått kodnamn ”Dajir” visar hur poliser med sköldar och hjälmar förbereder sig för att ta sig in i ett rum, och senare hur en person leds in i en bil.

– Den gripna hade en tydlig avsikt att utföra ett mord, antingen med sina egna händer eller genom någon annan, säger en talesperson för den spanska polisstyrkan Guardia Civil till tidningen El Nacional, enligt nyhetsbyrån TT.

Uppges tillhöra ”Dödspatrullen”

Dådet skulle enligt plan utföras i Spanien, eventuellt i sydspanska provinsen Malaga, enligt spanska medier. Vem måltavlan är uppges inte vara känt, men polis misstänker att det kan handla om en medlem av en rivaliserande kriminell grupp.

Guardia Civil uppger i ett pressmeddelande att 21-åringen är en av fyra centralgestalter i den kriminella grupp som i Sverige kommit att kallas ”Dödspatrullen”.

Han ska enligt uppgift vara misstänkt för inblandning i sju mord. Polis uppger även att 21-åringen har spelat en central roll i det svenska kriminella nätverket, som bland annat ägnat sig åt droghandel, människohandel, beställningsmord och penningtvätt.

Samarbete med svensk polis

Gripandet av 21-åringen uppges ha varit ett samarbete mellan spansk och svensk polis.

Guardia Civil uppger i sitt pressmeddelande att svensk polis ska ha varnat för den nära förestående mordplanen, och att insatsen därför påskyndades.

Två tidigare gripanden i Sverige ska ha gett polisen information som i sin tur lett till gripandet av 21-åringen.

SVT Nyheter har sökt svenska polisen för en kommentar, men polisen hänvisar i stället till spanska myndigheter.