Så mycket billigare har bensin och diesel blivit

Oljepriset är nu nere på den lägsta nivån sedan i april. För bilägare har det betytt att bensinpriset sjunkit med åtta procent jämfört med i augusti.

Under fredagsmorgonen sänktes priset på både bensin och diesel med 15 öre/litern. Det nya riktpriset för 95-oktanig bensin ligger nu på 15,06 kronor/litern på bemannade mackar. Dieselns nuvarande riktpris ligger efter sänkningen på 16,31 kronor/litern på bemannade mackar och fortsätter vara över en krona dyrare per liter mot bensinen.

För första gången på drygt sex månader kostar nu ett fat Brent-olja under 70 dollar. Samtidigt har den amerikanska motsvarigheten, WTI, krupit under 60-dollarsstrecket och handlades kring lunchtid för cirka 59:45 dollar.

Prisraset på drygt 20 procent sedan oktober för Brent-oljan har vissa paradoxala förklaringar, säger Ulf Svahn, vd för Svenska petroleum- och biodrivmedelsinstitutet.

– Samtidigt som det förs diskussioner kring bojkott av Irans oljeproduktion så sjunker priserna och det kan tyckas paradoxalt men när nu USA har givit tidsfrist till länder att köpa olja från Iran så släpper det omedelbara trycket, säger han.

Oljepriset kom att nå sin högsta nivå under oktober månad, då oro för USA:s sanktioner mot Iran skulle få betydande effekt. Sedan dess har man dock från amerikanskt håll meddelat att tillfälliga undantag ska ges under sex månaders tid till betydande oljekonsumenter som Kina, Indien och Sydkorea.

Samtidigt har också stora oljeproducenter som Saudiarabien, Ryssland och USA själva gradvis ökat sin produktion för att kompensera bortfallet från iranskt håll.

För svenska bilägare märks nu en viss skillnad. I slutet av augusti kostade en liter 95-oktanig bensin 16:31 kronor, i dag är samma drivmedel åtta procent billigare och ligger på 15:06 kronor.

Hur väl följer egentligen prisutvecklingen på bensin prisraset på oljan?

– Priset är transparent och följsamheten mot produktutvecklingen av oljan är i princip total, säger Ulf Svahn.

Copy: Dieselpriset
Infogram