Grönblått säger nej till hyreshus i Stureby

De 78 hyresrätter som planerades att byggas i Stureby stoppas. Det blir inga så kallade Stockholmshus.

Tidigare har Miljöpartiet satt sig på tvären mot dåvarande majoritetskollegorna S, FI, och V och fått ärendet gällande de billiga hyresrätterna bordlagt. Nu har den nya grönblå majoriteten med MP och den tidigare borgerliga alliansen röstat ner förslaget i stadsbyggnadsnämnden.

Det blir alltså inga Stockholmshus i Stureby, något som får förra stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) att ryta ifrån.

– Detta är ytterligare ett tecken på vilken nej-sägarmajoritet det här är. Att inte bygga dessa hyresrätter i ett kanonläge, sju minuter från tunnelbanan, är helt orimligt. Vi kommer nu sätta upp ett räkneverk för att hålla reda på hur många bostäder de stoppar, säger Jan Valeskog (S) i ett pressmeddelande. 

Politiker oeniga om byggplan i Stureby

Enligt hans efterträdare Joakim Larsson (M) passar inte förslaget in i området. Istället vill man satsa på radhus.

– Det här förslaget har vi kritiserat länge. I det här området med småhusbebyggelse vill vi inte pressa in höga hus. I praktiken blir det som en vägg med så mycket högre bebyggelse, vilket får konsekvenser för ljusinsläpp. Vi måste hålla uppe utbyggnadstakten av bostäder, men vi måste bygga i samklang med den omgivande bebyggelsen, som i det aktuella fallet skulle kunna innebära radhusbebyggelse, säger Joakim Larsson till StockholmDirekt.