Flera omräkningar att vänta i Florida

Rick Scott vid segertalet som demokratiska rivalen Bill Nelson inte erkänt.Rick Scott vid segertalet som demokratiska rivalen Bill Nelson inte erkänt.

Floridas röster i mellanårsvalet kommer av allt att döma att räknas om. Guvernörsvalet och senatsvalet – två av landets mest uppmärksammade – hör till de som kan vara för jämna för att kunna utse någon segrare.

En kvinna viftar med flaggan framför Vita huset under mellanårsvalen.En kvinna viftar med flaggan framför Vita huset under mellanårsvalen.
Taylor Swift.Taylor Swift.
Bordellägaren och politikern Dennis Hof fick aldrig njuta av sin valseger. Han påträffades död i sin bordell Love Ranch i oktober, tre veckor innan valdagen.Bordellägaren och politikern Dennis Hof fick aldrig njuta av sin valseger. Han påträffades död i sin bordell Love Ranch i oktober, tre veckor innan valdagen.

Historien är bekant, Floridas val är ofta jämna mellan Demokraterna och Republikanerna, och mest känt är omräkningen år 2000 som med 537 rösters marginal avgjorde George W Bush totala presidentseger över Al Gore. Den här gången gäller det bland annat guvernörsposten och ett mandat i senaten.

Under valnatten deklarerades republikanen Ron DeSantis som ny Floridaguvernör och partikamraten Rick Scott till senator. Demokraterna Bill Nelson respektive Andrew Gillum var dock så nära att man enligt Floridas regler kan komma att räkna om bägge fallen, även om Gillum erkände sin förlust inför sina väljare på tisdagskvällen.

I Florida gäller att om skillnaden mellan två kandidaters röster är mindre än 0,5 procent medges automatisk omräkning och om det är mindre än 0,25 medges manuell. Scotts ledning var på torsdagskvällen 0,18 procent (drygt 15.000 röster) och DeSantis låg över Gillum med 0,44 procent (drygt 36.000 röster).

Delstatens alla 67 countyn har inte riktigt räknats klart ännu – de har på sig till klockan 12 på lördagen – och hittills har Demokraterna sakta men säkert knappat in. Den utvecklingen har dock inte tagits emot utan knot, Scott anklagar två utpekade demokratiska valkommissionärer för ”hejdlöst bedrägeri” i Palm Beach och Broward.

– Jag tänker inte sitta lojt och se på medan oetiska liberaler försöker stjäla detta val från Floridas fantastiska invånare. Deras mål är att fortsätta hitta röster på ett mystiskt vis till dess att valet blir på det sätt de vill, sade Rick Scott vid en presskonferens på torsdagen enligt Miami Herald och på Twitter fick han president Donald Trumps stöd.

Till ytterligare stöd har Scott det faktum att en av de utpekade demokraterna i våras fälldes för att ha förstört valsedlar 2016 och därmed varit övervakad nu, men vederbörande har också varit inblandad i flera andra valrelaterade oegentligheter. Scott har polisanmält de aktuella fallen.

Omräkningar ligger i övrigt också inom sannolikhetens ramar för två av Floridas regionala representanthusmandat, ett mandat i delstatens senat samt för posten som delstatens jordbruksminister.