Dödssiffran stiger i Mogadishu

Dödssiffran stiger efter fredagseftermiddagens terrordåd i Mogadishu. FN-källor talar nu om minst 28 avlidna och bara hos ambulansbolaget Aamin har man tagit emot 45 skadade efter attentatet där tre bomber exploderade utanför hotellet Sahafi i den somaliska huvudstaden. 

Det är ännu oklart om det var den somaliska polisens utredningsenhet CID eller hotellet Sahafi tvärs över gatan som var målet i attacken som utfördes på den sena fredagseftermiddagen (lokal tid) i närheten av platsen K4 i huvudstaden Mogadishu. 

Mycket talar för det senare, då beväpnade män ska ha försökt storma hotellentrén men tryckts tillbaka av säkerhetspersonal som dödat fyra angripare

Senare exploderade en tredje bomb, vilket är ett mönster som känns igen från islamistmilisen Al Shabaab. I en rad terrordåd har en fördröjd sprängladdning planterats för att orsaka maximal skada bland de människor som anlänt för att hjälpa offer från det första dådet. 

– Vår personal var först på plats och hade anlänt när den sista bomben detonerade men alla anställda verkar vara oskadda, säger Abdulkadir Abdirahman som driver Aamin Ambulance Services, den enda fristående ambulansverksamheten i den hårt terrordrabbade staden. 

Abdirahman säger till DN att de tagit hand om 45 skadade och tio döda. Enligt FN-källor till DN har minst 28 personer mist livet i dådet. 

Den somaliska fredsprocessen går stadigt framåt men landet, och främst huvudstaden Mogadishu, är fortsatt plågat av terrordåd signerade Al Shabaab som blivit alltmer sofistikerade i sina bombdåd under senare år. För drygt ett år sedan utfördes det värsta attentatet i landets historia då 587 människor dödades och över 300 skadades när en lastbil fylld med sprängämnen exploderade i centrala Mogadishu. 

Abdulkadir Abdirahman vill inte spekulera i vem som ligger bakom attackerna. 

– Jag vet inte, vi får se vem som träder fram och tar på sig dådet, säger han. 

Ambulansverksamheten har hotats av nedläggning då de finansiella resurserna inte räcker till, men i dagsläget kämpar Abdirahman och hans personal på. 

– Vi får ju inte några medel från regeringen eller utifrån men vi försöker uppvakta det lokala näringslivet för att finansiera verksamheten. Det är tufft men vi måste göra vårt bästa vid sådana här händelser, säger han. 

Vid 18-tiden svensk tid kom uppgifter om att Al Shabaab ska ha tagit på sig ansvaret men dessa har ännu inte bekräftats.