Björklund om sprickan i Alliansen: Alla har en skuld

Liberalernas partiledare Jan Björklund pekar ut samtliga fyra partier som ansvariga för Allianssprickan. 

Samtidigt anser han att M-ledaren Ulf Kristersson pressas av sina kommunpolitiker att ta makten med stöd av Sverigedemokraterna. 

– I kommun efter kommun så börjar man öppna för samarbete med SD, säger han.

Liberalerna gick till val som Alliansparti, hur motiverar du för dina väljare att ni inte röstar fram er statsministerkandidat i omröstningen på onsdag? 

– Jag ser gärna att Ulf Kristersson blir statsminister i en alliansregering men statsministeromröstningen på onsdag handlar om Sverigedemokraternas ställning. Med den här högerregeringen som föreslås kommer SD få en väldigt stark politisk makt och det har jag lovat mina väljare att jag inte ska medverka till. 

Kan du förstå varför Moderaterna vill gå fram med en M-KD-regering?

– Moderaterna som parti är inte lika bekymrade över SD:s inflytande som vi är. Det finns en skillnad. Jag förstår argumenten men jag delar dem inte.

Vilka konkreta invändningar har du mot att ge SD ett politiskt inflytande? 

– I grunden handlar det om en ideologisk förskjutning. De är ett parti som har en högernationalistisk inställning. De vill inte samarbeta med omvärlden. De vill gå ur EU, de vill stänga Sverige för invandring. En del säger att de inte får något inflytande, att de bara får rösta på Alliansens politik om de vill, annars slipper de. Det där är ett luftslott. Om Alliansen inte får SD:s röster så förlorar Alliansen som bara förfogar över 143 mandat, medan de rödgröna har 144. Alliansen måste ha med sig SD i varje viktig omröstning. Det kommer de inte att ge frivilligt.

Vad är din tolkning, varför är inte detta ett problem på samma sätt för Moderaterna? 

– Ulf Kristersson säger hela tiden att han inte vill förhandla med SD och det beror i grunden på samma sak. Jag misstänker inte att Ulf Kristersson har någon dold agenda. Han menar det han säger. Men i hans parti behöver man inte gå speciellt långt för att hitta väldigt starka grupper som har en annan inställning. I kommun efter kommun så börjar man öppna upp för samarbete med SD. Det finns även de i vårt parti, en minoritet, som anser att om man samarbetar med SD så kommer vi till makten. Det är klart det är en stark frestelse.

Men du lyssnar väl också på dina företrädare, gör Kristersson fel i det?  

– Jag anser utifrån min liberala grund att man begår ett stort misstag om man lyfter in SD i den här maktställningen. Det är klart att vi har lite olika ideologisk utgångspunkt. Det är därför vi är två olika partier. Ulf Kristersson säger att han inte ska förhandla, det som då inträffar är att det blir en väldigt instabil regering eftersom Alliansen har 143 mandat och de rödgröna 144. Om högerregeringen tillträder nästa vecka ska riksdagen redan den 12 december rösta om riksdagens budget. Om de förlorar så sjunker regeringens auktoritet väldigt mycket. 

– Då slutar det i en ny regeringskris och vi är tillbaka på ruta ett eller får ett nyval. Och även om de vinner så får vi den situationen upprepade gånger. Vi kommer leva under permanent nyvalshot och en svag regering.

Den här konflikten har ju varit känd länge, varför löste ni inte det här innan valet?  

– Vi vill inte ge SD inflytande. Det vill säkert inte M och KD heller, men de är beredda att ta risken för att få regeringsmakten. Bedömningen skiljer sig åt. Det har inte gått att enas.  

Hade det då inte varit ärligare mot väljarna att gå till val som Liberalerna? 

– Fast det gjorde vi ju. Det var väl uppenbart före valet att vi hade olika budskap. Hade Alliansen blivit större så hade vi bildat regering.  

M-ledaren: Just nu är alla regeringar osannolika

Vad innebär det för Alliansen om C och L röstar nej på onsdag?

– Det blir ju inte Alliansens bästa dag men det har hänt förr att vi haft olika uppfattningar om saker. Borgerliga regeringar sprack på 70-talet och sen sydde man ihop det där igen. Det kommer ske nu också. 

Vem bär skulden om Alliansen spricker på onsdag?

– Jag tänker inte spekulera i att Alliansen ska spricka. Jag vill att Alliansen ska hålla samman. Och det som nu driver isär oss är att vi gör olika bedömningar om SD. Alla har ett ansvar och alla har en skuld. Men jag tänker inte låta den spricka. 

Om det blir nej till Kristersson på onsdag väntar en ny talmansrunda, vad säger du till talmannen då? 

– Då anser jag att vi ska gå till botten med Alliansen och MP. Ulf Kristersson hade under den första talmansrundan kontakt med Miljöpartiet men det stupade. Det som erbjöds MP var ett mycket begränsat samarbete. De skulle få stöd för åtgärder på klimatområdet och i gengäld skulle de släppa fram en borgerlig regering. De sa nej. Jag ville redan då ge dem ett bredare erbjudande men det kunde vi inte enas om. Det kan vara en fempartikoalition eller ett budgetsamarbete i riksdagen. 

Men det finns en rad invändningar: Moderaterna säger nej, S vill inte släppa fram en sådan regering, inte heller SD och MP har inte sagt ja. Hur ska alla ändra sig? 

– De invändningarna gäller ju alla regeringsalternativ. Hade det funnits något som tillräckligt många sa ja till så hade vi redan haft en regering. Nyckelaktören är Miljöpartiet och de har inte sagt nej. Det är klart att de inte kan säga nej utan sina beslutsorgan men på en direkt fråga har språkrören inte sagt nej. Det är en viktig öppning som ingen hade räknat med. 

Vad är din syn på ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna? 

– Nu tar vi ett steg i taget. Alliansen och Miljöpartiet är det jag vill att vi fokuserar på nu.

Kommer du att vilja utöka ditt mandat i partiet för att sitta i eller samarbeta med en S-ledd regering? 

– Det är inte aktuellt i dag. Men den dagen partirådet kallas in och det då står något enstaka alternativ mot nyval då är det det som får prövas. 

Vad är det största hindret mot att sätta sig i en sådan regering? 

– Att jag vill hålla samman Alliansen. Det är, har varit och kommer att vara en viktig politisk kraft i Sverige.

Fakta.Jan Björklund.

Född 1962. 

Bor i Bromma, Stockholm. 

Gift, två barn.

Yrkesofficer 1982-1994. 

Borgarråd Stockholm.  

Utbildningsminister 2007-2014.

Partiledare för Liberalerna sedan 2007.